Nádor blokuje imunitu

28.8.2018
Citace:
Pakawat Chongsathidkiet et al., Sequestration of T cells in bone marrow in the setting of glioblastoma and other intracranial tumors, Nature Medicine (2018) , https://doi.org/10.1038/s41591-018-0135-2
Zdroj
Glioblastom u patnáctiletého chlapce vidíme na snímku řezu lebkou pořízeném magnetickou rezonancí (Christaras A, CC-BY-SA-3.0, http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/, via Wikimedia Commons).

Sníženou koncentraci druh bílých krvinek T-lymfocytů (angl T cell)? při onemocnění rakovinou pokládali lékaři za důsledek léčby. Nejnovější výzkumy ukázaly, že nejčastější a nejagresivnější mozkový nádor se střední dobou přežití 15 měsícůglioblastom? i některé další typy rakoviny zabraňují T-lymfocytům opustit kostní dřeň, kde vznikají, takže nemohou likvidovat nádorové buňky. T-lymfocyty vzniknou bez receptoru S1P1, který umožňuje jejich uvolnění do krevního oběhu. Glioblastom u patnáctiletého chlapce vidíme na snímku řezu lebkou pořízeném magnetickou rezonancí (Christaras A, CC-BY-SA-3.0, http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/, via Wikimedia Commons).

Lidský T-lymfocyt na snímku elektronového mikroskopu, National Cancer Institute, Public domain, via Wikimedia Commons.Přesný mechanismus působení glioblastomu na vývoj T-lymfocytů neznáme. Šéf výzkumu Peter E. Fecci z Duke University v americkém Durhamu soudí, že „jde o mechanismus, kterém mozek udržuje T-lymfocyt vně, avšak ovládnutý nádorem, který tak omezuje možnosti imunitního systém ho napadnout. Zajímavé je, že když jsme obnovili receptor T-lymfocytů u myší, T-lymfocyty opustili kostní dřeň a putovali k tumoru, takže víme, že jde o vratný proces.“ Toto zjištění by mohlo mít velký význam pro imunoterapii nádorů.

 
Odeslat komentář k článku "Nádor blokuje imunitu "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Nádor blokuje imunitu " e-mailem

Diskuse/Aktualizace